פורסם לראשונה בהארץ, 10.1.2022
בתגובתה על הערעור שהגישו האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת הפרט וכמה עותרים פלסטינים, הודיעה המדינה לבג”ץ כי שרת הפנים, איילת שקד, מתכוונת להעביר בתוך חודש חוק אזרחות חדש (שאתמול עבר בוועדת השרים לחקיקה) — ויישמרו בו הסעיפים הגזעניים שהיו בחוק המקורי. זאת לאחר שבמשך חצי שנה הפרה השרה את החוק (שהכנסת דחתה), סירבה לאפשר איחוד משפחות לפלסטינים, ועשתה זאת בלא כל סמכות חוקית. 1,680 בקשות הוגשו מאז ביטלה הכנסת את החוק, ובהנחיית שקד סירב משרד הפנים לדון בבקשות האלה, והמשיך לפעול כאילו החוק בתוקף.
כדי להבין מה הולך כאן צריך עדכון זריז. בתחילת האינתיפאדה השנייה העבירה הכנסת חוק, שתכליתו למנוע מפלסטינים ישראלים להינשא לפלסטינים מהשטחים. הכנסת אז הבינה שמדובר בחוק ספק־חוקתי, הפוגע בזכויות היסוד לחיי המשפחה ולשוויון, ועל כן היא הכריזה שמדובר ב”הוראת שעה”. זה היה תירוץ לבג”ץ: תראו, החוק הזה אינו קבוע, נדון בו בכל שנה בהתאם למצב. וכמובן, מאז 2003 אישרה אותו הכנסת מדי שנה בשנה. “הוראת השעה” היתה לחוק קבע. ובג”ץ? הוא נאנח, אך לא פסק בעניין. שופטיו אמרו שהחוק מעלה שאלות חוקתיות קשות, אך נמנעו מפסילתו. לשם מה הם צריכים את כאב הראש הזה?
לפני חצי שנה לא הצליחה הקואליציה להשיג רוב והחוק בוטל. ראש הממשלה נפתלי בנט התחייב למרצ — שתמכה בחוק הגזעני — שהוא ישנה את החוק. ומה עשתה שקד? היא הודיעה שלא אכפת לה, ושהיא אוסרת איחוד של משפחות גם אם אין לה כל סמכות חוקית לכך. במקום שהפרקליטות תורה לה לחזור למצב שהיה לפני חקיקת החוק — כלומר בדיקה פרטנית של כל בקשה — גיל לימון, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הודיע שהוא תומך בחוק.
עצור לרגע, החבר לימון. השנה היא 2022. החוק שנחקק לפני 20 שנה מקורו בימי האינתיפאדה השנייה והמצב הביטחוני שנוצר בעקבותיה. אך זו נגמרה לפני 17 שנים. איך אתה יכול להעמיד פנים, 17 שנים לאחר מכן, שהמצב הביטחוני של 2002 תקף גם כיום? החוק שאתה מכשיר — לא עדיף שהוא יהלום את המצב הביטחוני בפועל?
סליחה על הבדיחה הגרועה. חוק האזרחות הוצדק תמיד באמתלות ביטחוניות, אך לו ולביטחון אין כל קשר. השופט אדמונד לוי לעג לטיעון הזה בעתירות שלי ושל ארגוני זכויות אדם אחרים, וציין שישראל מניחה לעובדים פלסטינים להיכנס לתחומה. וכאן בדיוק עצם העניין: החוק אינו מגן על ביטחון ישראל, ולא נועד לכך מעולם. הוא נועד לשכך את הפחדים הדמוגרפיים של היהודים הישראלים. אריאל שרון אמר זאת בזמן אמת, ולפני חצי שנה חזר יאיר לפיד על הדברים: “לא צריך להסתתר מהמהות של חוק האזרחות, הוא נועד להבטיח רוב יהודי במדינה”.
המשמעות של דברי לפיד היא שישראל איננה דמוקרטיה. יש בה מיעוט גדול, ילידי, שהזכויות שלו תמיד ייפלו מזכויות הרוב. הוא לא יוכל להגשים את זכויותיו המשפחתיות ולא יוכל לשאוף לאושר. אחד היתרונות של הממשלה הזאת הוא שלאזרחי ישראל הערבים יש חלק בה. אם שקד תזרוק את הציבור הערבי לכלבים, בנט, לפיד וחבריהם צריכים לדעת שלא תהיה להם עוד ממשלה לאחר בחירות. כבר אתמול בהצבעה בוועדת השרים, תמר זנדברג (מרצ) התנגדה לחוק ואילו נחמן שי (העבודה) נמנע. בהצבעה בכנסת גם רע”ם צפויה להתנגד. אולי התועלתנות הזאת תגבר על הרשע המובנה בה.
>> נייר המדיניות של זולת, “חוק האזרחות: ביטול הוראת השעה המונעת איחוד משפחות”